Chcąc uzyskać obfite owocowanie, nie należy zapominać o regularnym cięciu drzew. Główny cel tego zabiegu stanowi unormowanie wzrostu oraz pobudzenie rośliny do lepszego plonowania. Przycinanie pełni także funkcję fitosanitarną – z drzewa usuwa się połamane i chore gałęzie, by nie stały się źródłem infekcji. Oprócz tego, cięcie reguluje kształt i zagęszczenie korony, przez co promienie słoneczne oraz tlen łatwiej do niej docierają. Wpływa to pozytywnie na jakość i ilość wyrastających owoców. Przycinanie należy jednak wykonać umiejętnie.
Usunięcie zbyt dużej części rośliny naraża ją na atak grzybów i bakterii oraz znacznie osłabia. Zasadniczo przyjmuje się, że jednorazowo powinno się przyciąć maksymalnie 20% masy całego drzewa. Stare gałęzie można usuwać przez cały rok, natomiast termin regulacji korony różni się, w zależności od rodzaju posiadanego drzewa. Grusze, jabłonie i śliwy przycinamy pod koniec lutego, natomiast wiśnie i czereśnie dopiero po owocowaniu, gdyż wtedy drzewo jest mniej narażone na choroby bakteryjne.